Recepti
CRNE TRUBE PDF Ispis E-mail

Tijesto:
35 dag mekog brašna
10 dag šećera u prahu
18 dag margarina
7 dag mljevenog oraha
1 jaje
1 žumanjak
1 žlica kakaa

Na dasku stavite brašno, dodajte ostale sastojke i zamijesite tijesto. Razvaljajte 2 mm debelo, režite na kvadrate veličine 10x4 cm, omotajte na limene kalupe (trube), prerežite po srediti, stavite u lim i ispecite. Pečene trube skinite s kalupa i punite kremom.

Krema:
10 jaja
20 velikih žlica šećera
2 margarina (50 dag)

Jaje i šećer gusto skuhajte na pari, ohladite i dodajte 2 izrađena margarina. Kremu stavite u špricu za tortu i punite trube. Krajebe truba umočite sa svake strane 1 cm u čokoladni preljev.

Čokoladni preljev:
10 dag čokolade
10 dag margarina

Otopite na laganoj vatri

 
MALE KOŠARICE PDF Ispis E-mail

Tijesto:
5 dl oraha
2 dl šećera
1 dl vrhnja
5 dl masti
1 prašak za pecivo

Umijesite tijesto i stavite u kalupe za Male košarice. Ispecite, ukrasite košarice pjenom i čokoladnom glazurom. Ručkice oblikujte od smočenih oblatni.

Pjena:
2 bjelanjka
30 dag šećera u prahu
2 žlice limunova soka

Bjelanjke izmiksajte, dodajte šećer i limunov sok, pa još malo tucite na pari.

Glazura:
5 dag čokolade
3 žlice ulja

Čokoladu i ulje otopite na laganoj vatri.

 
ORASI PDF Ispis E-mail

Tijesto:
45 dag brašna – oštroga
25 dag margarina
25 dag šećera
1 jaje
17 dag oraha
limunova korica, malo cimeta

 Nadjev:
4 jaja
30 dag šećera
vanilin-šećera
16 dag margarina

U brašno umiješajte margarin, dodajte jaje, šećer, orahe, limunovu koricu i malo cimeta. Umijesite tijesto, te ga ostavite da odstoji ½ sata. Limene oblike (kalupe u obliku oraha) namažite svinjskom masti, pospite brašnom i napunite pripremljenim tijestom, stavite tepsiju i pecite na temperaturi od 220°C, oko 20 minuta. Nadjev: Jaja i šećer tucite na pari. U ohlađenu smjesu umiješajte 16 dag margarina. S tako pripremljenom kremom, spojite orahe i uvaljajte u mljeveni šećer.

 
KIFLE PDF Ispis E-mail

3 šalice oštrog brašna
1/4 vrećice praška za pecivo
1 šalica šećera
2 šalice mljevenih oraha
1 šalica masti
1 jaje
1-2 žlice meda
1 vrećica vanilin-šećera
šećer u prahu

Mljevene orahe izmiješajte s brašnom, praškom za pecivo i šećerom. U sredini napravite udubljenje i stavite jaje, med, razmekšanu mast i vanilin-šećer, pa umijesite tijesto i ostavite da odstoji oko 1/2 sata na hladnom mjestu. Limene oblike (kalupe) namažite svinjskom masti, pospite brašnom i punite pripremljenim tijestom, ali ne do vrha. Lagano pritisnite kako bi otisak kalupa bio izrazitiji. Napunjene kalupe stavite u tepsiju i pecite na temperaturi oko 220° C oko 20 minuta dok ne porumene. Još vruće kifle izvadite iz kalupa i uvaljajte u šećerni prah.

 
ŠAUMROLE PDF Ispis E-mail

Tijesto:

1 omot lisnatog tijesta

Nadjev:

4 bjelanjka
20 dag šećera
limunov sok
šećer za posipavanje

Odmrznuto lisnato tijesto razvaljajte na dasci. Svaki list razrežite na 10 jednakih traka. Limene kalupe namažite margarinom, a jedan kraj svake izrezane trake tijesta premažite bjelanjkom. Kalup omotajte jednom trakom tijesta od vrha do dna, tako da obuhvatite dio prethodnog savitka. Namotane kalupe stavite peći u namazanu tepsiju. Pecite ih 15-20 minuta na 220° C i vruče ih skinite s kalupa. Ostavite da se ohlade te ih nadijevajte toplom pjenom i na kraju pošećerite.

Bjelanjke istucite u čvrst snijeg s 10 dah šećera. Posebno kuhajte 10 dag šećera s 1/2 dl vode, i to tako dugo dok se zgusnuta rastopina između dva prsta ne vuče u nit. Zatim tucite i dalje nalijevajte posve lagano vruću šećernu rastopinu u snijeg dok smjesa ne postane posve gusta i sjajna.

 
PRUTIĆI PDF Ispis E-mail
45 dag oštrog brašna
25 dag margarina
25 dag šećera
1 jaje
17 dag kokosa
limunova korica

U brašno umiješajte margarin, dodajte jaja, šećer, kokos i limunovu koricu. Umijesite tijesto te ga ostavite da stoji 1/2 sata. Limene oblike (prutiće) namažite masnoćom, pospite brašnom i napunite pripremljenim tijestom, stavite na tepsiju i pecite na temperaturi od° 220 C oko 20 minuta. Pečene prutiće pospite šećerom u prahu.
 
ŠARENE KOŠARICE PDF Ispis E-mail

1 jaje
15 dag brašna
10 dag maslaca
5 dag šećera
pola neprskanog limuna
5 dag nasjeckanih badema
masnoću za kalupe
džem, vanilin-šećer

Istucite žumanjak sa šećerom. Dodajte brašno, masnoću, limunovu koricu i žlicu ledene vode. Tako pripremljeno tijesto ostavite da odstoji ½ sata u hladnjaku. Limene kalupe obilno namastite i pospite bademima. Tijesto razvaljajte da bude tanko, narežite pa usitnite u limene kalupe. Višak tijesta odrežite te tako pripremljene kalupe pecite dvadesetak minuta na 200°C. Džem zakiselite limunovim sokom, pa napunite košarice. Istucite snijeg od bjelanjka s vanilin-šećerom i ukrasite košarice. Tako ukrašene košarice pecite još minutu da bjelanjak malo požuti.

 
ŠAPE PDF Ispis E-mail

3 šalice brašna – oštroga
¼ vrećice praška za pecivo
1 šalica šećera
2 šalice mljevenih oraha
1 šalica masti
1 jaje
1-2 žlice meda
1 vrećica vanilin-šećera
šećer u prahu 

Mljevene orahe (bademe) izmiješajte s brašnom, praškom za pecivo i šećerom. U sredini napravite udubljenje i stavite jaje, med, razmekšanu mast i vanilin-šećer, pa umijesite tijesto i ostavite da stoji oko ½ sata na hladnom mjestu. Limene oblike (kalupe) namažite svinjskom masti, pospite brašnom i punite pripremljenim tijestom, ali ne do vrha, lagano pritisnite kako bi otisak kalupa bio izrazitiji. Napunjene kalupe stavite na tepsiju i pecite na temperaturi od 220°C oko 20 minuta, dok ne porumene. Još vruće šape izvadite iz kalupa i uvaljajte u šećerni prah.